Ефектът, който изкопаемите горива имат върху климата, стимулира използване на нисковъглеродни

...
Ефектът, който изкопаемите горива имат върху климата, стимулира използване на нисковъглеродни
Коментари Харесай

Нова технология за съхранение на електроенергия

Ефектът, който изкопаемите горива имат върху климата, стимулира използване на нисковъглеродни източници на сила. В момента най-хубавите разновидности за произвеждане на нисковъглеродна сила в огромен мащаб са вятърната и слънчевата сила.

Но макар подобренията през последните няколко години, както във връзка с продуктивността, по този начин и във връзка с цената, остава един неизпълним проблем: вятърът не постоянно духа, а слънцето не свети нощем.

Енергийна мрежа, която разчита на тези " колебаещи се " източници, се бори непрекъснато да отговаря на търсенето и предлагането и по тази причина възобновимата сила от време на време се губи, по простата причина, че не е в положение на непрестанно произвеждане.

Едно от главните решения на този проблем са широкомащабните технологии за предпазване на електрическа енергия. Те работят посредством струпване на електричество, когато предлагането надвишава търсенето, след което се освобождава, когато се случи противоположното. Един от проблемите при този способ е, че той включва големи количества електрическа енергия, оповестява Sciencealert.

Съществуващите технологии за предпазване като акумулатори не са положителни за този развой заради високата цена на единица сила. В момента над 99 % от съхраняваната електроенергия се обработва от помпени хидро язовири, които придвижват вода сред два резервоара посредством помпа или турбина, с цел да съхраняват или създават сила.

Съществуват обаче ограничавания за това какъв брой повече помпени хидростанции могат да бъдат построени заради географски условия.

Има обаче един обещаващ вид за предпазване на електрическа енергия посредством помпени станции. 

Помпата за запазване на топлинна електрическа енергия работи посредством преобразяване на електричеството в топлота благодарение на огромна термопомпа. След това тази топлота се съхранява в топлопроводим, горещ материал, като вода или трошляк, в изолиран контейнер.

При нужда топлината се трансформира назад в електричество благодарение на топлинен мотор. Тези преобразувания на сила се правят с термодинамични цикли, същите физически правила, употребявани за работа с хладилници, автомобилни мотори или топлоцентрали.

Помпеното термично предпазване на електричество има доста преимущества. Процесите на преобразуване разчитат най-много на стандартните технологии и съставни елементи (като топлообменници, компресори, турбини и електрически генератори), които към този момент се употребяват необятно в енергетиката и преработващата индустрия.

Резервоарите за предпазване могат да бъдат цялостни с евтини материали като трошляк, разтопени соли или вода. И за разлика от батериите, тези материали не съставляват опасност за околната среда.

Големите резервоари за разтопена сол сполучливо се употребяват от доста години в съсредоточени слънчеви централи, което е технология за възобновима сила, която отбелязва бърз напредък през последното десетилетие.

Концентрираната слънчева сила и помпеното предпазване на топлинна електрическа енергия споделят доста сходства, само че до момента в който съсредоточените слънчеви централи създават сила, като съхраняват слънчевата светлина като топлота (и по-късно я преобразуват в електричество), помпените съоръжения за предпазване на топлинна сила съхраняват електричество, което може да идва от всеки източник - слънчева, вятърна или даже нуклеарна сила, наред с други.

Помпените съоръжения за предпазване на топлинна електрическа енергия могат да бъдат конфигурирани на всички места, без значение от географията. Те могат също по този начин елементарно да бъдат уголемени, с цел да отговорят на потребностите за предпазване на мрежата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР